ionuttudor
401 poze   16812 vizite

FRATII CATTRYSSE

Porumbei voiajori creati de

FRATII CATTRYSSE

considerati printre cei mai buni porumbei voiajori de fond din lume

O colonie cunoscuta în mod universal cum este cea Cattrysse – Beuselinck are istoria sa mare si ascunsa.
Pot sa-mi permit sa v-o prezint pentru ca am trait cu ea din 1920 pana în zilele noastre.
Aceasta face deci o jumatate de secol, în cursul caruia cerul Moere-ului este brazdat de aripile suple ale corabiilor cu panze (este vorba de porumbei) si zgomotul lor a devenit familiar urechilor mele.
Maurice Beuselinck a acceptat ideea acestei relatii cu retinere si cu conditia ca ea sa nu fie romantata … caci mi-a spus el … ceea ce a fost creat pentru succes este întotdeauna mai mult decat succes … nu sufera inflatie verbala.
Aceasta rasa ``Cattrysse`` judecata dupa premiile aduse porumbarului în 50 de ani face cu siguranta obiectul unei aprecieri magulitoare.
Dar aceasta judecata nu este criteriul sau de apreciere. Suportul sau mondial actual se sprijina pe cantitatea importanta de columbofili campioni care beneficiaza de calitatile sale înnascute (este vorba de rasa Cattrysse). Produsele sale populeaza cele 5 continente ale globului pamantesc.
Oscar si Gerard Cattrysse au creat un porumbel de competitie insufland atavismului sau aportul calitatilor indispensabile unei constante în randamentul la regim înalt. Maurice Beuselinck, mostenitorul lor, vegheaza la mentinerea acestei traditii, a succesului cu înversunare si la reproducerea fidela a caracterelor atavice.
Aceasta întreaga opera de columbocultura ar face sa apara, în mod schematic, un tablou sinoptic privind evolutia a vreo 40 de generatii succesive, care fac obiectul unui examen aprofundat, în sensul cercetarii neîncetate a absolutului în randamentul sportiv.
Problema fiind astfel pusa, nu ne ramane decat sa deschidem ``Marea Carte`` si sa luam în timp elementele esentiale si susceptibile de a atrage atentia columbofilului curios de a sti si interesat de cunoasterea uneia sau alteia din caile care duc la renumele universal.
Astfel prin mijlocul indirect al instructiei columbofile noi am adus un omagiu memoriei fratilor Cattrysse asociindu-ne personal la venerarea operei lor utile.
Demult, cei doi frati au emis o idee care a marcat întreaga lor viata, modul lor de a fi:

OSCAR: ``Ne trebuie o rasa de porumbei capabila sa zboare cursele lungi cu aceeasi viteza de croaziera ca si cei mai buni campioni de demifond.``
GERARD : ``A cultiva un porumbel castigand premii nu este suficient. Trebuie sa producem super-campioni, fara încetare ameliorati.``


Cariera sportiva a fratilor Cattrysse a demarat cu adevarat dupa razboiul 1914-1918, aproape în acelasi timp cu cea a vecinului si prietenul lor Oscar Devriendt si cu ajutorul binevoitor al unchiului meu Jerome Staelens, columbofil vechi în meserie. Bineînteles, ei aveau un porumbar, ca multi alti locuitori ai comunei noastre, Moere, capitala mondiala a renumitei columbofilii.
Cei doi frati erau galagiosi, dar simpatici, fapt pentru care dinamismul primei lor tinereti a suscitat legende trecute în posteritati columbofile.
Iata doi care vor descrie cel mai bine dragostea lor pentru columbofilie si sensul lor de organizare:

1. – Fratii Cattrysse ? … Ah da! Erau doi voinici care faceau acrobatii pe clopotnita din Moere pentru a descoperi porumbei sub privirea indulgenta a rectorului nostru. Pentru cine cunoaste clopotnita din Moere este limpede ca trebuie sa fii întradevar acrobat si sportiv pentru aceasta performanta.
Si în plus sa iubesti porumbeii pana la a-ti risca viata!
2. – Fratii Cattrysse ? Din cea mai frageda copilarie ei au crescut porumbei. La început ei aveau de toate în porumbarul lor, calatori, biseti, porumbei de fuga, etc.

Dar acesti draci de copii si-au imaginat sa organizeze concursuri. Ei nu erau singurii în sat si împreuna cu camarazii lor mai mici plecau noaptea cu caruta pentru a-i lasa liberi în zori la 15 sau 20 km distanta. Da, dar cand situatia se complica, ei ataseaza la caruta magarul bunicului lor. Se asista atunci adesea, la curse de magari (dus si întors) ca si la curse de porumbei.
Cele doua forme de sport aveau numerosi suporteri.
Copiii au devenit oameni.
Între anii 1914-1918 Gerard a fost un combatant glorios, camarad de lupta al lui Oscar Devriendt si al unchiului meu columbofil Jerome Staelens.
Oscar a suferit amputarea unui brat în urma unui accident. El a trait în umbra privatiunilor care sunt soarta comuna a regiunilor ocupate. La sfarsitul ostilitatilor, ei se regasesc în familie în fata unui porumbar gol. Reiau comertul familial de grane si de produse alimentare. În mod simultan ei redau viata porumbarului lor populandu-l cu porumbei recuperati de ici si colo.
Instalatiile lor sunt plasate în podul casei. În acelasi loc se gasesc înca si astazi.
1920 – Gerard cumpara un cuplu de porumbei de la un columbofil renumit care crestea `Ulens` din secolul al XIX-lea. Este vorba despre Hermans, din Luithagen, aproape de Anvers. Aceasta prima cumparare se dovedeste scumpa, 110 F.B. dar este un bun plasament afectiv. El marca începutul succeselor sportive.
1922 – Originea `Vander Espt`, nascuta din sange `Wegge` si `Ulens` intra, prin Vandevelde, la fratii Cattrysse. Este adevarata si marea `plecare`.
Pentru cei doi frati este vorba de nasterea unei dragoste profunde, pe care ei o vor purta porumbeilor `Wegge`, de-a lungul întregii lor vieti de columbofili.
O porumbita `Vandevelde`, care era de asemenea o `Wegge` reproduce cu `Vander Espt` (numele porumbelului n.t.) pe `Grand Bleu` (`Marele Albastru`), care este primul porumbel de mare clasa nascut în porumbar. Aceasta femela provenea de la Casteleyn, din Ghistelles.
Putin mai tarziu, fratii Cattrysse cumpara cu 500 F.B. doua femele de la De Knop, din Anderlecht. Acestea sunt fiicele unui `premiu I` la Dax, de origine Wegge, prin Vandevelde. Primele încrucisari nu sunt perfecte cu `Vander Espt` (porumbelul). Acesta din urma este împerecheat cu o femela de la Vindels din Grammene si s-a nascut al doilea As, pe care l-au numit `Goliat`.

1926 – Oscar si Gerard au început deja edificarea renumelui lor regional. Ei s-au lansat în competitii dar si în cresterea porumbeilor. Pe acest din urma plan, fratii Cattrysse, au dat întotdeauna bani multi pentru a intra în posesia exemplarelor în a caror vene curgea sangele pe care ei s-au decis sa-l cultive.

`Grand Bleu` este împerecheat cu o `De Knop`, care esuase în misiunea sa de reproducere cu `Vander Espt-ul`. Acest cuplu da pe `Louis`, `Napoleon`, `Le Long` (`Lungul`), `Le Petit` (`Micul`). Este o reusita!
`Goliat` castiga prima victorie nationala la Angouleme (640 km).
`Louis` castiga urmatoarele doua si de asemenea un Tours.
`Napoleon` este deasemenea un `crack` dar la reproductie este mult sub valoarea lui `Louis`. Aici este unul din efectele ereditatii care nu scapa fratilor Cattrysse.
Evenimentele sportive se precipita si în curand ei dispun de lot destul de important de porumbei.
`Patte Cassee` (`Laba rupta`) castiga al doilea premiu international la Bordeaux.
La Roulers, Albric Delforche face furori si fratii Cattrysse îi cumpara femele de origine `Comines-Vandevelde`. La ziua Federala a R.F.G.B., la Anvers, fratii Cattrysse sunt sarbatoriti ca regi ai sportului nostru.
În compania lui Oscar Devriendt, ei trezesc curiozitatea tuturor despre comuna Moere, care începe sa arate resursele sale eficiente în columbofili sportivi si de mare calitate. Din 1929 pana în 1939 succesele se amplifica si rasa Cattrysse pleaca la asaltul renumelui mondial.
Ati remarcat cu siguranta întrebuintarea frecventa a denumirii de `rasa` si va ganditi ca eu ar fi trebuit sa utilizez mai degraba pe cea de origine (linie). Ch. Darwin întrebuinta mult cuvantul `rasa` cand trebuia sa explice ca daca se introducea `Inter Se` o origine înrudita provenind din exterior se efectua o încrucisare de origini în rasa.
Imaginea acestor mari linii da astfel o imagine exacta despre originea care s-a creat si care se perpetueaza prin ea însasi. La adevaratii crescatori, baza nu este deloc miscata în cultura lor, în afara decat pentru a se ameliora. În aceasta împrejurare, întotdeauna pe originea porumbeilor `crack` ei au construit fara încetare viitorul printr-o întoarcere la singurele caractere pe care au dorit sa le conserve. Este grija constanta a columbofililor nostri si îi întelegem foarte bine.
Arma secreta a fratilor Cattrysse era credinta în valoarea sportiva si genetica a `Weggilor`. Toate achizitiile lor erau dirijate în functie de aceasta ipoteza. Oscar si Gerard testau în porumbarul lor calitatile reproducatorilor lor si luau masuri necesare în viitor, masuri legate de productivitate, atat sportiva cat si genetica. Practica acestui lucru este simpla, ne spune Maurice Beuselinck. În timpul sezonului sportiv si de crestere notati zi de zi viata coloniei pe un caiet, pe care îl lasati în porumbar. În timpul perioadei de iarna, reluati acest caiet murdar, îngalbenit, putin prezentabil si veti fi în mod fericit mirati de facilitatile pe care acest caiet vi le va procura în timpul selectiei, si apoi, în viitoarele împerecheri.
Dar sa revenim la `Grand Bleu` care a reprodus pe `Louis`, `Napoleon`, `Le Long`, `Le Petit.` Numai cativa din acesti produsi au avut viza pentru reproductie. Sa revenim la `încrucisarile` noastre cu origini înrudite. Fratii Cattrysse au introdus la un moment dat porumbei `Devriendt` de la vecinul si prietenul lor. Dar porumbeii `Devriendt` nu veneau ei însasi tot din `Vander Espt-Vandevelde`? Aceste doua porumbare nu au suferit aceleasi legi ale locului si întrebuintarii ale micului orasel Moere?
Cand a venit razboiul, casele fratilor Cattrysse situate din totdeauna pe strada Morii erau pline de trofee, la fel ca si un muzeu.

1940-1944 – Armata germana ocupa tara. Un post de paza interzice accesul catre porumbarele Cattrysse si Devriendt care sunt declarate `zone militare`.
Cativa reproducatori au fost în prealabil ascunsi la Roulers. Altii se gasesc la Bruxelles în voliere. Oscar si Gerard pandesc în permanenta momentele destinderii gardienilor, la fel si Oscar Devriendt. Cu ajutorul unor chei false, ei merg din cand în cand, periclitand libertatea lor, pentru a-si revedea `copiii` atat de îndragiti si prizonieri în porumbarul lor.
În septembrie 1944 canadienii elibereaza Moere. Drapelul Belgiei flutura pe fiecare casa sau porumbar, dar artileria germana bombardeaza înca marea campie a Flandrei Occidentale. Oscar plange în fata unui porumbar absolut gol.
1944-octombrie – 40 de porumbei sunt recuperati din volierele de la Bruxelles. Ceilalti au plecat cu Wermacht-ul. Printre porumbeii recuperati se gaseste o comoara. Este vorba de 4 fii a lui `Le Long` si de mai multi nepoti a lui `Louis`. Reproductia se reia cu o ardoare copilareasca. De pretutindeni, în anii care urmeaza, au venit multi la fratii Cattrysse pentru a cumpara porumbei, dar în zadar. O singura data ei au facut o exceptie. Ei au oferit spre vanzare 3 masculi la alegere, din 5 porumbei si aceasta pentru o suma mare. Cumparatorii si specialistii lor în trieri se pun pe lucru si unii si-au adus ceea ce credeau ei ca este fruntea. Restul este reprezentat de catre un mascul care va muri apoi într-un accident în firele electrice, apoi un mascul albastru înalt în picioare, pasare urata, scos dintr-o sora a lui `Louis` si un frate vitreg al ei. Este produsul unei împerecheri fanteziste facuta de un gardian german în timpul ocupatiei. Acest `fenomen` este acela care a devenit în continuare nepretuitul `Pette`. Împerecheat cu o femela care îi placea, fiica de a lui `Bolleke` (`Bulgare`) a reprodus pe faimosul `45`, recunoscut pe plan mondial si de asemenea o întreaga linie de `cracks`.
`45` a fost pivotul succeselor porumbarului dupa cel de-al doilea razboi mondial. El castiga pe toate distantele, de la Aras (100 km) la Montauban. În ziarele belgiene se spunea despre el ca pusese stapanire pe cer.
`45` a fost în mod succesiv al VI-lea la Cognac, primul la Angouleme, primul la Dourdan, al II-lea la Orleans si înca o data primul la Dourdan.
În 1949 `45` castiga 255.000 F.B. pe Libourne, Angouleme, din nou Angouleme, Orleans.
În 1950 a fost al II-lea din 4800 de porumbei la Angouleme castigand 47000 F.B. este porumbelul + AS Integral.

1947 – Cattrysse castiga 302 premii pe sezon.

1948 – Ei realizeaza un incredibil palmares în concursurile de fond. Sunt campioni nationali ai Belgiei la fond.

1950 – `Le Vieille Plume (`Batrana aripa`), `Bloc`, `Sale Bleu` (`Albastru murdar`) castiga 3 premii de onoare la Montauban. `Pic` si `38` îsi fac un palmares victorios în concursul de la Entente Belge.
O prima vanzare are loc la Bruxelles. Elita columbofila mondiala este prezenta. Supralicitatii inimaginabile sunt oferite.

1951 – Primavara se anunta buna pentru porumbar. Dupa cateva mici antrenamente se pregatesc pentru nationalul de la Tulle. Pe drum Gerard îmi marturiseste ca a pregatit 32 porumbei buni pentru acest concurs de fond. Acest numar reprezinta toti masculii batrani si toti `2 anii` din porumbar! Concureaza mai mult de 4000 de porumbei.
În prima zi sosesc numai 38 de porumbei, pe plan national Cattrysse si cu mine constatam în acelasi minut, în frunte. Dar este un dezastru, caci toti porumbeii care s-au întors sunt atinsi de o epizotie care ruineaza sanatatea porumbarului. Zece porumbei sunt iremediabil disparuti sau morti pe campul de onoare. Urmarile acestui dezastru sanitar se vor face simtite timp de 2 sau 3 ani în continuare.

1953 – Faimosul `87` castiga 5 concursuri nationale si 8 premii de frunte. Pe Limoges, concurs pentru `2 ani`, porumbarul primeste 3 premii din 4 angajati, castigand 20.000 F.B.
La concursul national de la Montauban, Cattrysse se claseaza pe locurile 6, 27, 78, si 81. Ei au castigat 45.000 F.B.

1954 – 1958 Castigatorii de premii îsi continua opera lor. Concursurile dure sunt apanajul fratilor Cattrysse. Fondul este adevarata lor specialitate si cand sufla vantul din Nord si cand timpul este senin, cald sau furtunos, în frunte se gasesc întotdeauna porumbeii creati pentru o munca dura. Crack-sii Catrrysse sunt ca si calaii de executie care ne afecteaza înca de acum si prin atavismul misiunilor lor, unde curajul, energia si tenacitatea lor le permit doar lor sa treaca în forta si în masa.

1955 – În porumbar intra un porumbel de origine Pol Bostyn, din Moorslede (Leul din Flandra) care este un fiu al `premiului I` la nationalul de la Pau, (origine Derumeaux) si care este împerecheat cu o fiica a lui `45`. Încrucisarea se dovedeste senzationala prin prestatiile produsilor obtinuti.

1959 – Sezonul sportiv este excelent si asemanator cu atatea altele. O frumoasa victorie la nationalul de la Carascone îmbogateste în continuare palmaresul anului 1960. Depaseste anul precedent cu 3 victorii la nationalele de fond.

1961 – Colonia fratilor Cattrysse este cea mai puternica din lume prin rezultatele obtinute si prin bogatia inestimabila a rasei. Citirea palmaresului devine plicticoasa. Sa nu uitam ca printre ceilalti `cracks` care seamana teroare în marile concursuri internationale se gaseste si celebrul `Prins` a lui Hector Desmet din Grammont si ca acesta din urma are 75% sange Cattrysse în venele sale.
Succesele devin legendare, dar Oscar si Gerard încep sa simta greutatea anilor pe umerii lor. Ei se decid sa vanda o parte din efectiv. Astfel au disparut din colonia lor, porumbei care le-au adus avere si glorie sportiva, cum ar fi o sora a lui `Tic Bleu`, a IV-a la Barcelona, `Figaro` – castigator a mai mult de 200.000 F.B. în concursuri, `Mackie`, etc. Sala din Bruxelles, unde se fac vanzarile este invadata de cumparatori din întreaga lume.

1962 – Fratii Cattrysse îsi diminueaza înca efectivele lor dar… `Draaier` (Le Tourneur în franceza, în romaneste `Strungarul`)castiga 60.000 F.B.
`L’ Etudiant` (`Studentul`) soseste primul la Dourdan, al VI-lea la nationalul de la Cahors, al 8-lea la internationalul de la Barcelona, al 12-lea la concursul de la Saint-Vincent.

`Bloc` castiga numeroase premii de frunte pe întreaga linie de zbor. `L’ Aile Blanche` (`Aripa alba`) castiga premii la fond. `Tic Bleu` (Barcelona) uluieste.

1963 – Primul national se joaca la Royan. Este un timp diabolic. 2034 porumbei zboara pe un vant rece din Nord, care sufla furtunos. Toata lumea este sigura ca nici un porumbel nu va trece. Mintal eu calculez: 1000 metri pe minut? Este ora 18 si 40 minute… este ora… si pe cer ce vad? `Draaier` care face un sfarsit de cursa remarcabila. Este poate cea mai frumoasa si cea mai spectaculoasa victorie la care mi-a fost dat sa asist. `Draaier` avea 17 minute avans fata de urmatorul sosit. Porumbarul se claseaza pe locurile: 1, 12, 108 si 139 cu 4 porumbei angajati. Valoarea intrinseca a rasei aminteste înca o data în plus ca acolo unde nimic nu poate trece, un `Catrrysse` îsi face aparitia.
Pentru prima data în acel an porumbeii tineri (puii) sunt jucati în competitii si rezultatele sunt excelente.
Oscar Cattrysse se simte însa si mai batran. Se vinde din nou un lot de 68 porumbei, tineri si batrani, pasari splendide. Micutele femele, atat de cunoscute ale fratilor Cattrysse par adevarate diamante. Vanzarea, care este întotdeauna un succes, face rau celor doi frati.
În cursul iernii, are loc la Ostende, Olimpiada Columbofila. Ei expun acolo campionii lor, învingatori în `Cupa Fondului` a ziarului Le Soir.
`Aceasta cupa are înaltimea unui om` spune Maurice Beuselinck cand o duceau amandoi într-un cos, la masina. Oscar Cattrysse urmeaza trofeul. El este ganditor si îmbatranit.
Catva timp mai tarziu el este internat în spital. La plecarea sa el recomanda lui Gerard, fratele sau, si lui Maurice, ginerele sau: `îngrijiti bine porumbeii`.

1964 – La 21 martie, Oscar Catrysse moare, în toata simplitatea sa de om rezonabil. Ambasadorii mai multor tari urmeaza imensul cortegiu, ceea ce dovedeste marea prietenie pe care lumea columbofila o poarta acestui luptator a carui misiune s-a terminat în apoteoza. Un mare campion al columbofiliei a intrat în acea zi în istoria sportului nostru favorit. Dar viata continua si lupta înca nu s-a terminat. Amintiti-va ca în primele ganduri ale fratilor Cattrysse nu exista nici o expresie de finalitate în privinta devenirii rasei. Gerard si Maurice Beuselinck se asociaza în aceasta sarcina. Maurice, ginerele lui Oscar, a trait deja în subordinea lucrurilor si grijilor columbofile ale familiei.
Campionii momentului sunt: `Draaier`, `Le Prince` (`Printul`)`, `Le Revêur` (`Visatorul`)`. Acesta din urma a castigat 97896 F.B. într-un sezon. `2 anii` sunt adevarati pirati ai cerului pe toate distantele. Cunoscatorii prezic ca `Le Revêur` (`Visatorul`) va fi cel mai mare porumbel `As` al tuturor timpurilor. Traditia se urmeaza fara lipsuri si victoriile nationale pana în 1966.

1967 – Gerard vrea sa se afirme înca, singur împotriva tuturor. El a pus sa se construiasca un porumbar modern (18 m x 3 m cu etaj) pe un covor de pajiste, în spatele vilei. Totul este somptuos si în acelasi timp functional, costa 500.000 F.B. este scump dar este un vis pe care si-l realizeaza. În spatele acoperisului porumbarului aparea crucea clopotnitei din Moere, clopotnita si copilaria sa!
Întreaga productie de tineret a anului 1967 populeaza instalatiile pe masura nasterii lor. Gerard îi lasa lui M. Beuselinck toti porumbeii batrani cu care acesta mentine succesul. `Le Prince`si `Le Revêur` sunt întotdeauna asii concursurilor. Gerard demareaza cu tinerii sai în competitii si marcheaza o victorie de justete la Angouleme. La acea ora erau deja la Moere doua colonii Cattrysse.

1968 – Gerard antreneaza yearlingii sai si sangele Cattrysse face cinste fagaduielilor sale.
La sfarsitul anului este spitalizat la Bruges. Îi facem o vizita în familie. El îmi marturiseste: `Daca Dumnezeu ma va chema la el eu va desemnez ca executorul meu testamentar pentru lichidarea noului porumbar. Suma recuperata va fi prezenta în cheltuielile de succesiune!` Pentru mine a fost o lovitura de trasnet. Eu nu puteam sa cred în apropiatul sfarsit, dar el, ca întotdeauna a prevazut totul.

1969 – La 18 februarie… telegrama…Gerard a decedat. Stupoarea pune stapanire pe sufletul meu. Marele meu prieten a disparut. Întreaga Belgie columbofila coboara la Moere pentru a-l însoti pe ultimul drum. Eu ma achit pe cat pot de bine de sarcina încredintata. Cu inima stransa pregatesc programul de vindere care va împrastia un an întreg de crestere a ilustrei colonii.
De Pasti amatorii îsi disputa înversunati exemplarele oferite la vanzare. Este o afacere de milioane! Regii sportului nostru nu mai sunt, dar formula obisnuita `Traiasca regele` nu poate fi pronuntata în mod cuviincios înainte de a fi trecute în revista, pe scurt, fazele esentiale ale operei celor doi prieteni defuncti. Nu a sosit înca momentul de a închide primul capitol al `Marii carti`. Constructia edificiului a avut pentru promotori o lunga faza, Oscar si Gerard. A doua faza, destul de scurta face sa apara colaborarea Maurice Beuselinck alaturi de Gerard.
Cum se face ca se vorbeste de o rasa Cattrysse atunci cand achizitiile care pareau numeroase au adus în permanenta un sange strain?…Tocmai trageti o sageata în inima secreta a fratilor Cattrysse în columbocultura.
Maurice Beuselinck care apartine epocii modernismului care galopeaza, s-a decis o data pentru totdeauna sa abata `zidul misterios` în spatele caruia se adaposteste înca columbofilia. El spune tinerilor columbofili: `Este suficient sa stiti ca în secolul al XIX-lea nu existau în Flandra Occidentala decat foarte putini voiajori pur sange si care sunt la originea porumbeilor voiajori de acum`.
Oscar si Gerard o stiau. Ei nu vorbeau niciodata despre asta caci acest lucru li se parea atat de banal ca era mai bine sa nu spuna nimic. Dar acesti doi columbofili aveau o fire rationala. Ei îsi construisera viitorul pe `un singur curent original`. Secretul lor este pecetluit în credinta eficacitatii culturii porumbeilor `Wegge`, aproape înruditi cu `Ulens`.
Maurice care nu vorbeste niciodata cu usurinta, deschide acum si pentru dumneavoastra `Marea carte a reproducerii`.
Iata principii cunoscute de catre toti crescatorii:
1. – sa se caute o origine eficienta pentru scopul pe care vrem sa-l atingem;
2. – sa se introduca linii înrudite, de aceeasi origine, dar dintr-o cultura provenita din exterior;
3. - sa se revina fara încetare asupra celui mai bun din originea de baza, corectand sau ameliorand caracterele dorite.

Cand noi v-am marturisit ca fratii Cattrysse si acum Cattrysse-Beuselinck au cultivat întotdeauna în originile lor caractere cum sunt: curajul, tenacitatea, puterea de a îndura, ati ghicit cu usurinta ca aspectul exterior al porumbeilor Cattrysse nu are decat un rol secundar în materie de columbocultura. Toti marii campioni care vin aici pentru a gasi un exemplar ameliorator, se preocupa foarte putin de frumusetea plastica pe care nu trebuie sa o confundam cu caracteristicile unui exemplar cu dinamica bine facuta pentru zborul aerian.
Este randul meu sa va citez din marea carte a columboculturii originea îndepartata a catorva reproducatori.
Articol despre porumbeii fratilor Cattrysse - partea a 2-a - autor Gamo
01:28, Sambata, 04.10.2008

Din 1920 pana în 1945:

`Grand Bleu` – reprodus din cuplul `Vander Espt` cu o `Vandevelde`;
`Louis si Petit` - din cuplul precedent;
`Goliat` – din cuplul `Grand Bleu` cu o `De Knop` (origine Vandevelde);
`Patte Cassée` – din `Petit` cu o femela `Delfroche` prin Pol Lamothe (origine Comines si Leers-Vandevelde);
`Numarul 8` – din `Grand Bleu` si o femela `Devriendt` (origine Vander Espt-Vandevelde)`;
`Beau Bleu (`Frumosul albastru`) din `Grand Bleu` si o femela `Degandt` din Dottignies (origine Comines-Vandevelde);
`Aile Blanche` – din acelasi cuplu;
`Bolleke` – din `Patte Cassée` si femela `Pol Lamothe din Tourcoing (origine Comines-Vandevelde)`;
`Pette` – din `Beau Bleu` si o sora a lui `Louis`;
`Mette` – din `Bolleke` si `Aile Blanche (`Aripa alba`)`;
`Le Madelon` – din `Louis` si femela `Delfroche`;
`Madame` – din `Madelon` si femela `Degandt`;
`Le Long` – din `Louis` si femela `Delfroche`;
`Petite Tête`, `Oeil Jaune (`Ochi galben`), `Oeil Blanc (`Ochi alb`), `La Fermiere` – din `Long` si sora lui `Bolleke`.

Din 1945 pana în zilele noastre:

`45` – din `Pette` si o fiica a lui `Bolleke`.
Cuplul format din masculul `45` si o fiica a lui `Oeil Blanc` cu o porumbita `Oscar Devriendt` îi dau pe `Malin`, pe `54` si pe `Vooruit` (înainte), toti Asi.
Cuplul format din `Pol` (3533429-51) si porumbita 3382482-52, sora lui `Print` a lui Hector Desmet din Grammont dau pe `Bismarck` si pe `Barcelona` (sau `Tic Bleu`).
Sora lui `Print` fusese vanduta lui Norbert Norman de catre Hector Desmet pentru 72.000 F.B.
Cuplul `Vieux Noir` (scos din `Bollek` si o sora a lui `Pette`) si o fiica din `Pol` cu o fiica a lui `45` îi dau pe `87` si pe `Dos Blanc`.
Cuplul `912` (linie `45` ) cu Desrumeaux (Stichelbaut) îl da pe `Desrumeaux` care împerecheat cu o fiica a lui `Barcelona` reproduc o serie de campioni printre care `Barbe Blanche`, `Etudiant`, `De Fijnen`.
Cuplul format din `Fonce Rouge` fiul lui `Bolleke` si mama lui `Print` (Devriendt-Vander Espt-Vandevelde) la dat pe `Le Foncé` si pe `La Foncée (`Întunecata`) care este mama lui `Draaier`.
Cuplul format din `Trimard` (fiu a lui `87`) si porumbita 4013403-52 (H. Desmet) dau pe `Onze Plumes` care este tatal lui `Draaier` si a lui `Bulte` (`Ghebosul`).
Cuplul `87` si o fiica a lui `38` (linie `Napoleon`) da pe `Le Beau` (`Frumosul`) si pe `Le Rêveur` (`Visatorul`).

Actualmente :

`Fijnen`, porumbelul AS National la fond în 1971 este nepotul lui `Barcelona` si a lui `Onze Plumes`. Actualul `Barcelona`, este fiul batranului `Barcelona` si a unei fiice a lui `Onze Plumes`, sora cu `Draaier`.
`Diken` (`Marele`) este fiul lui `Draaier` si a unei fiice a batranului `Malin`.
`Wittentik` este frate drept cu `Draaier`.
`Bulte` este fiul lui `Pol` si a unei fiice din `Barbe Blanche`.
`Le Jeune Fin` (primul la Angoulême) este fiul lui `Fijnen` si a unei fiice a lui `Bulte`.
În materie de pedigree putem merge departe în fondul culturii, dar am vrut, mai ales, sa va atrag atentia asupra continuitatii originii de-a lungul aporturilor de sange si întoarcerea lor la baza. Personal, as numi aceasta, consangvinitate. Este o placere pentru Maurice si pentru mine sa va facem cunoscuta linia (descendenta) pe care o pastrez la mine pentru ceea ce este epoca Oscar si Gerard Cattrysse, si pe care Maurice Beuselinck a reluat-o sau continuat-o pentru ceea ce reprezinta dominatia sa.
Pentru a termina aceasta prima parte a expunerii va solicit sa va reamintiti de afirmatia lui Maurice Beuselinck care ne-a precizat ca fondul culturii nu este decat o reîntoarcere neîncetata, în întregime, cu simplitate la expresiile caracterelor porumbeilor `Wegge` si `Ulens` din secolul trecut si ca exemplarele introduse pentru aporturi sanguine proveneau în întregime din aceasta îndepartata origine.Epopeea moderna

Abordam acum a treia parte pe care o vom intitula `Blazonul 2000`(colonia a mentinut din ratiuni sociale denumirea `Cattrysse-Beuselinck`.
Colonia Cattrysse-Beuselinck ivita din columbofilia nebuloasa a sec. XIX va trai în glorie în sec. XX si noi îi uram un renume la fel de maret în secolul pe care Maurice se pregateste sa-l abordeze cu încredere.
Trebuie sa vi-l prezint pe Maurice Beuselinck?….si sa va prezint ceea ce gandeste el despre columbocultura? Este absolut inutil, caci el v-a dat o dovada a stiintei sale si a modului de a opera în mentinerea traditiei de-a lungul acestei expuneri, a acestei priviri asupra istoriei. Cand un tanar cum este el însusi ia în maini renumele mondial al fratilor Cattrysse se afla si suflete întristate care îsi arata nelinistea.
Altii asteapta ca el sa-si rupa …. un picior. Putini îl poarta în triumf. Toate acestea sunt un aspect al atavismului columbofililor si a omului în general care minimalizeaza întotdeauna valoarea si eficacitatea tineretii.
Pentru a bucura sufletele întristate si a-mi permite sa prevad cu obiectivitate viitorul, sunt nevoit sa va amintesc ca Maurice Beuselinck este Campion National la fond în 1971 al Federatiei Columbofile Regale a Belgiei si ca detine de asemenea porumbelul AS National la Fond pentru 1971.
Maurice s-a format mai bine de 12 ani în traditia `Cattrysse`.
Daca el modifica cu îndrazneala anumite reguli de conduita este tot din respectul lucrului învatat de la maestrii sai. Din punct de vedere fizic este o roca dificila de manevrat. Cum el s-a impus deja în prima linie ca un stalp al fortaretei Cattrysse-Beuselinck (premiul I National) îi va fi foarte greu sa-si ocupe propriul sau loc. (Adica sa i se recunoasca meritele sale personale facand abstractie de fratii Cattrysse). El a descoperit un îngrijitor ideal în persoana fiicei sale Greta, care face curatenie, îngrijeste si întretine totul cu zel. Este o adevarata Cattrysse cu porumbelul în inima, se spune despre ea. Într-adevar, ea este portretul viu al mamei sale, fiica lui Oscar, decedata la varsta de 32 ani.

1969 – Maurice face un frumos sezon, conform traditiei.

1970 – Maurice îsi amenajeaza casa, face modificari, înlocuieste vechiul acoperis din tigla al porumbarului. Abandoneaza comertul cu grane, ceea ce-i lasa un spatiu liber pentru a-si construi la etaj, deasupra vechiului magazin, doua noi porumbare pentru porumbeii de un an. Îsi modernizeaza si voliera femelelor. În acest timp el comite o greseala de neiertat, pentru ca aceasta greseala este o lectie de stiinta pe care el o cunostea. Instaland încalzire centrala, el lasa sa se instaleze o cuva cu gazoil deasupra porumbarelor. Aceiasi eroare fusese descoperita, aproape în acelasi timp si la Devriendt. Aerul este poluat de emanatii si forma porumbeilor dispare. Mai mult, lui îi lipseau, pentru a se apara, toti porumbeii unchiului Gerard pe care eu i-am vandut cu tristete la Bruxelles, dupa moartea acestuia din urma.
Dar Maurice este rabdator. `Sa asteptam`, spune el!

1971 – Un miracol? Nu, nu este posibil. Acest an formidabil este rodul unei munci îndarjite. Maurice a avut o toamna si o iarna pentru a-si face autocritica. Si-a pus ordine în instalatii. Si-a înconjurat porumbeii cu cele mai mari atentii. Si-a revazut toate lectiile învatate alaturi de campionii defuncti. El este în prezent stapan pe situatie si menajerul fericit al unei colonii sportive eficace.
`De Fijnen` castiga titlul cel mai disputat al întregii Belgii. Este porumbelul AS de Fond. Yearlingii sai (creati de el) si `2 anii` sai sunt `spuma cerului` ca si predecesorii lor. Colonia Maurice Cattrysse-Beuselinck este o stea noua pe firmamentul columbofil. Ea straluceste alaturi de cea a fratilor Cattrysse.
Noi nu expunem aici fara întrerupere palmaresul, de control. Dar începand cu sfarsitul anului sportiv 1972 eu ma gandesc sa va prezint lectura unui tablou de onoare care se anunta elocvent prin pregatirea sa minutioasa, de iarna si astfel noi vom urmari cultura.
Dar sa vedem un pic cum traieste aceasta colonie. Varul este singurul ingredient folosit pentru dezinfectie. Hrana este sanatoasa si simpla. Porumbul, în proportie de 60-80% este baza. Leguminoasele, orezul, graul completeaza ratia în diverse proportii în functie de sezon si nevoi. Un pumn de seminte de in, ca depurativ si un usor desert de seminte pentru canari încheie hranirea.
Sistemul de joc este vaduvia, dupa prima crestere a doi pui de catre cuplu, primavara si retragerea femelei în timpul celei de a II-a clociri la 10 zile dupa depunerea pontei.
În fiecare dimineata, de la 6 la 7 si în timpul zilei, o ora, porumbeii au un zbor liber. Maurice îsi antreneaza singur porumbeii de concurs, mai întai pe etape mici de 10, 30 si 45 km, apoi ei efectueaza doua etape de 200 si 300 km, un Dourdan sau un Clermont si în sfarsit un Chateauroux, daca el este necesar unei puneri riguroase în conditie. Astfel ei sunt gata pregatiti pentru fond. Este un vechi si un bun sistem care a dat rezultate. Nu are nici un motiv pentru a-l schimba. Puii nu sunt zburati! Yearlingii sunt supusi unui dur examen de trecut. Ei trebuie sa zboare în anul urmator nasterii lor urmatoarele: Arras (100 km), de doua ori Clermont (200 km), Dourdan (300 km), Orleans (360 km), Chateauroux (415 km), Tours (450 km), Angouleme (640 km).
Pentru a fi drepti trebuie sa spunem ca yearlingii din 1971 au reusit în mod magnific la acest lung si dificil examen.
Culorile dominante ale penelor la aceasta rasa sunt albastru si solzat pe albastru adesesa cu o pana cu pete sau chiar cu o aripa alba.
Aspectul capului este particular, adesea putin turtit dar cu ochii combativi si stralucitori. Masculii sunt în general solizi (zdraveni) fara a fi puternici si grei.
Osatura si musculatura lor dau la atingere impresia unui echilibru aerodinamic facut pentru zborul de lunga durata.
Aripa porumbeilor Cattrysse este întotdeauna foarte lunga si foarte fina. Ei sunt cei care si-au format singuri organul de zbor în cursul anilor si a kilometrilor parcursi.
Femelele din contra sunt mici, chiar foarte mici. Este înca un secret al traditiei Cattrysse. Ele sunt acelea care dau acesti `crack` care nu se îngreuneaza niciodata de-a lungul descendentei.
Multi columbofili ignora acest detaliu si cresc cu reproducatoare mari `standard` care vor da produsi greoi si care vor gafai de-a lungul liniei de zbor. Urmatii pe Cattrysse din acest punct de vedere. Reproduceti cu adevarat diamante, mici si bine proportionate, cum sunt femelele Cattrysse si veti judeca singuri rezultatul. Printre piesele `Muzeului Cattrysse` mai putem sa admiram cupe de argint si de aur, numeroase trofee, printre care o statuie de bronz cantarind mai mult de 50 kg, marile orologii, un raion plin de decoratii, fanioane, diplome cu sutele, si vom sfarsi prin a remarca ca fratii Cattrysse au fost de 23 ori învingatorii unui National!!!
Gloria continua cu domnia lui Maurice Beuselinck care tese cu rabdare canafasul glorios al acestor duri, tenace, înduratori si încapatanati porumbei de competitie, în instalatii în care luxul este alungat. Multumesc Maurice pentru serioasa lectie de columbocultura si columbofilie pe care ai binevoit sa o dedici tineretului columbofil care doreste ca `Blazonul 2000` al coloniei Cattrysse-Beuselinck, nou aparuta, sa fie ancorata mai solid ca niciodata pe frontispiciul vechii fortarete Cattrysse. Este de asemenea si urarea comunei noastre Moere, recunoscatoare fata de toti copiii sai care-i construiesc istoria.
adfn476t6b
adfn476t6b
cattrysse1_0_1-300x226
cattrysse1_0_1-300x226
vbndsgw428846nv
vbndsgw428846nv
cattrysse
cattrysse
cattrysse
cattrysse

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.